Omgevingswet
Hoe vraag je een vergunning aan
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.
Wat betekent de Omgevingswet voor jou?
Je krijgt met de Omgevingswet te maken als je iets wilt veranderen in jouw leefomgeving. Bijvoorbeeld als je plannen hebt om jouw huis te verbouwen, een evenement wilt organiseren of als je als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast jouw bedrijfspand. Je bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Dat kan in het Omgevingsloket. Je kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in jouw leefomgeving. Bijvoorbeeld als jouw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. Je bent dan belanghebbende.
Beslistermijn vergunningaanvragen
Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn is bij een korte procedure maximaal 8 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer jouw vergunningaanvraag ingewikkeld is, kan het zijn dat jouw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer. Als we jouw aanvraag hebben ontvangen, informeren we jou over de beslistermijn.
Participatie
De Omgevingswet stimuleert dat je actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in jouw buurt. Op welke manier dat gebeurt, kan verschillen. Het betekent dus ook dat als je zelf een plan hebt, wij jou vragen om jouw buurt te laten meedenken. We noemen dit participatie. Participatie is niet verplicht (behalve bij de ontwikkeling van een zonneveld of windmolens). Het kan er wel voor zorgen dat er minder gedoe komt in de buurt. Iedereen vindt het namelijk fijn om mee te denken als het plan impact heeft op de leefomgeving. En misschien kun je je plan er wel mee verbeteren. Participatie is onderdeel van de vergunningaanvraag. Hier vul je in wat je aan participatie hebt gedaan. Initiatiefnemers kunnen voor participatie onze handige wegwijzer gebruiken. Ga naar de pagina participatie.
Omgevingstafel
Heb je een groter (ver)bouw) plan, zoals het bouwen van één of meerdere huizen in één van de dorpen? Dan onderzoeken wij eerst of jouw initiatief wenselijk is. Dit gebeurt aan de intaketafel. Het intaketeam toetst:
- maatschappelijke waarde: creëert het initiatief een verbetering voor inwoners, ondernemers en/of de gemeente?
- bestuurlijke wenselijkheid: past het initiatief binnen de strategie en omgevingsvisie van de gemeente? Is het bestuur bereid om mee te werken aan dit plan?
Als dat zo is, krijg je een casemanager toegewezen. Dit is een medewerker van de gemeente die jouw aanspreekpunt is en namens jou plaatsneemt aan de Omgevingstafel. Aan de Omgevingstafel wordt met medewerkers van de gemeente én partners, zoals het waterschap, de provincie, de omgevingsdienst en de GGD gesproken over jouw initiatief. Samen zoeken we naar de beste manier om jouw initiatief mogelijk te maken binnen de geldende kaders en regels. En zorgen we samen dat de aanvraag compleet is, zodat deze binnen de gestelde termijn kan worden afgehandeld. Lees meer over de Omgevingstafel.