U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).
Icoon Omgevingswet

Omgevingswet

Omgevingstafel

Er zijn twee soorten aanvragen: eenvoudig en complex. Eenvoudige aanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld. Een complexe (of meer ingewikkelde) aanvraag duurt langer om te behandelen. Hieronder valt bijvoorbeeld het bouwen van één of meer huizen in één van de dorpen. Dit zijn plannen die vaak meer impact hebben op de omgeving. Er zijn verschillende stappen die wij volgen bij complexe aanvragen. 

Snel een beeld of jouw initiatief wenselijk is 

Voordat je je aanvraag doet, onderzoeken we graag voor jou of jouw initiatief wenselijk is. Dit gebeurt aan de intaketafel. Het intaketeam toetst: 

  • maatschappelijke waarde: creëert het initiatief een verbetering voor inwoners, ondernemers en/of de gemeente?  
  • bestuurlijke wenselijkheid: past het initiatief binnen de strategie en omgevingsvisie van de gemeente? Is het bestuur bereid om mee te werken aan dit plan? 

Om deze check te kunnen doen, vragen we jou een conceptverzoek in te dienen. Je hoort zo snel mogelijk of jouw initiatief op hoofdlijnen wenselijk is. Zo weet je snel of het zinvol is om jouw plan verder uit te werken. Als dat zo is, krijg je een casemanager toegewezen. Dit is een medewerker van de gemeente die jouw aanspreekpunt is en namens jou plaatsneemt aan de Omgevingstafel. 

Om tafel met verschillende partijen 

Als jouw initiatief kansrijk is, bespreken we de mogelijkheden voor een Omgevingstafel met jou. Jouw casemanager neemt namens jou plaats aan de Omgevingstafel. Jouw initiatief wordt in ieder geval besproken met medewerkers van de gemeente. Als het nodig is, wordt het ook besproken met partners, zoals het waterschap, de provincie, de omgevingsdienst en de GGD. Samen met jou zoeken we naar de beste manier om jouw initiatief mogelijk te maken binnen de geldende kaders en regels. En zorgen we samen dat de aanvraag compleet is, zodat deze binnen de gestelde termijn kan worden afgehandeld. 

De voordelen van de Omgevingstafel 

Samenwerken aan de Omgevingstafel heeft voor jou de volgende voordelen: 

  • betrokken mensen in één keer aan tafel: snel duidelijk welke belangen er zijn 
  • in een vroeg stadium weet je in één keer alle kaders en regels die gelden voor jouw initiatief 
  • snel duidelijk of er onderzoeken nodig zijn en zo ja, welke 
  • goede basis voor het indienen van de vergunningaanvraag of het wijzigen van het omgevingsplan 

Informeel overleg  

Het overleg aan de Omgevingstafel is een informeel vooroverleg. Op basis van de opbrengsten van de omgevingstafel dien je de definitieve vergunningaanvraag of aanvraag voor het wijzigen van het omgevingsplan in. Daarna wordt jouw aanvraag formeel beoordeeld. Je kunt geen rechten ontlenen aan wat aan de Omgevingstafel is besproken. De formele besluitvorming vindt plaats nadat de aanvraag is ingediend. Als je het initiatief indient zoals besproken en akkoord bevonden op de Omgevingstafel, is de kans uiteraard groot dat de besluitvorming positief zal zijn. 

Participatie: heb je de buurt betrokken? 

Iedereen die een vergunning aanvraagt, moet daarbij vermelden of participatie heeft plaatsgevonden. Met andere woorden: dien je een aanvraag in? Dan moet je aangeven of en zo ja, hoe je de buurt hebt betrokken bij je plannen. Het initiatief voor participatie ligt altijd bij de aanvrager.  

Als je de buurt hebt betrokken bij je plannen, willen wij graag weten wat je hebt gedaan en wat het resultaat daarvan is. Als je de buurt niet hebt betrokken, kunnen wij je alsnog vragen om de directe omgeving te informeren en/of belangen op te halen over jouw plannen. Lees meer over participatie en de hulpmiddelen die wij daarvoor aanbieden.