
(Ver)bouwen
Bijzondere omstandigheden
Bijzondere lokale omstandigheden
Soms is er op de plek waar gebouwd wordt iets bijzonders aan de hand, wat gevolgen kan hebben voor de technische bouwkwaliteit van een gebouw. Dit noemen we een bijzondere lokale omstandigheid. De kwaliteitsborger moet hier rekening mee houden in de risicobeoordeling en het borgingsplan. In het borgingsplan dient de borger daarom per hieronder aangegeven lokale bijzondere omstandigheid aan te geven of deze in het specifieke geval aan de orde is. Is deze aan de orde dan dient te worden aangegeven hoe hier mee wordt omgegaan.
Dit zijn bijzondere lokale omstandigheden in de gemeente Olst-Wijhe. Waar geen nadere aanduiding is aangegeven heeft het risico betrekking op het gehele grondgebied van de gemeente.
Bouwen met bodemenergie
Op grond van artikel 3.43 van de Omgevingsverordening van de provincie Overijssel is het verboden om in de boringvrije zone Salland diep, die gehele gemeente Olst-Wijhe beslaat, dieper dan 50 meter onder het maaiveld een bodemenergiesysteem aan te leggen.
Bodemenergiesystemen die vlak bij elkaar (+/-150 m) worden geplaatst, kunnen invloed hebben op de temperatuur van de ondergrond. Deze bodemenergiesystemen kunnen elkaar positief of negatief beïnvloeden. Ga naar www.wkotool.nl voor een kaart van alle geregistreerde bodemenergiesystemen.
Draagkracht bodem
Via sonderingsonderzoek moet de draagkracht van de bodem worden onderzocht. Uit dit onderzoek kan blijken dat:
- Er dieper gegraven moet worden (dieper aanlegniveau fundering). Houdt hierbij rekening met het grondwaterbeschermingsgebied en de regels die daarvoor gelden (zie hiervoor). Omdat het grondwaterpeil in de gemeente Olst-Wijhe varieert is het belangrijk om jouw fundering zo te ontwerpen dat er een lage grondspanning is.
- Het een archeologisch waardevol gebied is. Als er archeologische waarden worden aangetroffen, kan het zijn dat het bouwwerk op een andere manier moet worden gefundeerd.
Geluid en geluidwerende gevel
Bij het bouwen van nieuwe huizen of het vervangen van oude, mag het geluid dat tegen de muren van huizen komt niet te hard zijn. Er zijn regels voor hoe hard dit mag zijn. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website www.atlasleefomgeving.nl.
Bouwen op, in op nabij een dijklichaam
Binnen een dijklichaam mogen geen heipalen worden toegepast, mag niet worden geboord of onderkelderd.
Waar?
Dijklichamen langs de rivier de IJssel.
Bouwen in serie bouw of casco
Als je een bouwwerk in delen of casco bouwt en de bouw voldoet niet aan de eisen van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) dan moet in het borgingsplan worden aangegeven hoe de kwaliteitborger tot een verklaring komt (kan bevestigen) dat gebouwd is overeenkomstig deze regels is gebouwd.