Aanpassen aan klimaatverandering
Klimaatadaptatie in Olst-Wijhe
Een aantal jaren terug zorgde een enorme hoosbui voor veel wateroverlast en schade in Olst en regelmatig staat het water in de IJssel flink hoog. Ook is steeds vaker een lange periode droog of heel warm. Kortom, het klimaat verandert.
Het aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering heet ‘klimaatadaptatie’. Landelijk is afgesproken dat in 2030 alle gemeenten klimaatadaptief zijn ingericht. Zodat ook onze kinderen en kleinkinderen goed kunnen leven in een klimaat dat vaak natter, droger en heter is dan we gewend zijn.
Klimaatadaptatie in Olst-Wijhe
De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft de ambitie om de gemeente te verduurzamen en de openbare ruimte -daar waar nodig en effectief- klimaatbestendig in te richten om de leefbaarheid te vergroten. Ieder dorp of buurtschap heeft een opgave om nu en in de toekomst te kunnen wonen in een klimaatbestendige omgeving. Wij stelden daarom een plan van aanpak klimaatadaptatie op waarin staat welke maatregelen nodig zijn om klimaatbestendig te worden. Het mooie is dat er in de maatregelen niet alleen gewerkt wordt aan klimaatadaptatie, maar er tegelijkertijd bijgedragen wordt aan prettigere, groenere en gezondere leefomgeving.
In het kader van het plan van aanpak zijn ‘klimaatcafés’ gehouden met inwoners en verschillende organisaties, om de effecten gezamenlijk in kaart te brengen. Daarnaast is gewerkt aan een ‘Masterplan hemelwater’ voor Olst en is nagedacht hoe er klimaatadaptief gebouwd kan worden bij nieuwbouw.
Lees hier meer over het rapport klimaatadaptatie Olst-Wijhe
Wat kun je zelf doen
- Meer planten, struiken en bomen
Begin met (meer) groen in je tuin. Groen in je tuin zorgt voor verkoeling tijdens hete dagen. Vooral hoge struiken en bomen zorgen voor schaduw en koelte. Meer groen zorgt er ook voor dat regenwater makkelijker de bodem in kan. -
Regenpijp afkoppelen
Daarnaast kan je je regenpijp afkoppelen. Dat betekent dat regenwater niet meer het riool in stroomt, maar naar een apart hemelwaterriool (via nieuwe stelsel of via de putten in de straat). Wij hebben subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Lees meer over het afkoppelen van regenwater en de subsidie. -
Groen dak
Groen kan ook op het dak, van bijvoorbeeld de schuur of carport. Groene daken zorgen voor extra verkoeling. En heb je zonnepanelen op het dak, dan is de combinatie met een groen dak helemaal slim. Door de verkoelende werking van het groen leveren zonnepanelen gemiddeld 6% meer rendement op! Controleer hier of er eventuele subsidies zijn voor groene daken. - Water opvangen (waterbuffer)
Heb je een grote tuin of een weiland bij je huis, denk dan eens aan een eigen wadi of vijver als waterbuffer voor droge perioden. Zelfs voor een plat dak zijn er mogelijkheden om een waterbuffer te maken (bijvoorbeeld in combinatie met een groen dak).
Meer weten over klimaatadaptatie in Olst-Wijhe?
- Neem online contact met ons op.
- Bel ons op 14 0570 (zonder kengetal) of 0570 – 568080.
- Bekijk hoe je ons op andere manieren bereikt.