U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Aanpassen aan klimaatverandering

Hoe koppel je je dakoppervlak af?

Regenwater is schoon water. Het is jammer als dit water zich via de regenpijp in het riool mengt met vervuild water waardoor het gereinigd moet worden. Dat proberen we samen met het waterschap te voorkomen. Bijvoorbeeld door bij reconstructies van straten/wijken een apart riool voor regenwater aan te leggen. Voor gebieden waar geen hemelwaterriool bij een reconstructie is aangelegd, is afkoppelen van dakoppervlak alleen mogelijk via infiltratie (water dat de bodem instroomt). Maar, in onze gemeente is vaak sprake van hoge grondwaterstanden en slecht doorlatende grond. Daardoor is infiltratie van regenwater direct in de ondergrond vaak lastiger.   

Wij hebben een subsidie waarmee wij jou graag helpen om het regenwater goed te gebruiken; de afkoppelsubsidie. Afkoppelen betekent dat het regenwater van jouw dakoppervlak niet langer in het vuilwaterriool verdwijnt. In plaats daarvan zorgen we er samen voor dat het regenwater in het hemelwaterriool terecht komt, of dat je het regenwater opslaat in de tuin.  Doordat er minder schoon regenwater het vuilwaterriool instroomt, werkt de zuiveringsinstallatie efficiënter en beter. Daardoor kan deze ook goedkoper werken. Daarbij is er minder wateroverlast op straat (het riool raakt minder snel vol) en hoeven we minder vaak ongezuiverd rioolwater te storten in beken of sloten.  

Hoe kun je dakoppervlak afkoppelen?  

Er zijn verschillende opties, de makkelijkste optie is optie 2. Kijk goed welke optie het beste bij jouw situatie past. Advies nodig? Bel of mail ons gerust of neem contact op met de Ulebelt. 

Optie 1: Ondergronds aansluiten op de afvoerbuis voor hemelwater

Je zaagt de regenpijp af en sluit met behulp van PVC-hulpstukken en buizen de regenpijp ondergronds aan op het ontstoppingsstuk van de aangelegde uitlegger van het hemelwaterriool nabij de erfgrens. Zorg ervoor dat je de oude aansluiting afdopt. Let op: deze manier van afkoppelen is niet mogelijk voor de woningen aan het Dijkzicht!  

Optie 2: Bovengronds afvoeren naar de openbare weg of het openbaar groen  

Het regenwater afvoeren naar de openbare weg, een groenstrook of zaksloot is één van de meest eenvoudige manieren van afkoppelen. Vanaf de regenpijp kan eenvoudig een goot worden gelegd naar de openbare weg, het openbaar groen of een zaksloot. De goot maak je met geprefabriceerde betongoten of van klinkers of dakpannen.  

De allerbelangrijkste factor is de ligging van de bouwkavel. Deze ligt altijd met de voorkant aan de openbare weg. Er is dus altijd de mogelijkheid om het regenwater aan de voorkant naar de openbare weg af te voeren. Grenst de bouwkavel ook aan een groenstrook, dan bestaat ook de mogelijkheid om het regenwater daar naar toe af te voeren. 

Je mag het regenwater niet laten afwateren naar de tuin van je buren!  

Optie 3: Afvoeren via een waterelement/vijver  

Het regenwater kan ook naar een vijver worden geleid. Bijvoorbeeld door in jouw eigen tuin een vijver (in de buurt van de regenafvoeren) aan te leggen. Vanaf de vijver kan ook een overloop gemaakt worden waardoor overtollig hemelwater (bij extreme buien) via een goot naar openbaar terrein afgevoerd kan worden. Ook kan een ondergrondse overloop worden aangesloten op het hemelwaterriool. In deze gevallen is de ligging van de vijver ten opzichte van het openbaar terrein wel belangrijk.  

Een andere mogelijkheid is om, bij het maken van een vijver met vijverfolie, het vijverfolie iets lager dan het maaiveld af te werken. Als het waterpeil in de vijver te hoog wordt, kan het water over de vijverfolierand in de bodem wegzakken. Een vijver kan je een extra beleving in jouw tuin geven. Daarnaast profiteert ook de natuur van de aanwezigheid van een vijver. Veel dieren, zoals kikkers en vogels worden aangetrokken door de aanwezigheid van water in jouw tuin.  

Optie 4: Infiltreren in combinatie met afvoeren

Vanaf de regenpijp kan het regenwater ook via een grindgoot naar openbaar terrein worden afgevoerd. Een grindkoffer bestaat uit een gat in de grond dat gevuld wordt met grind. Het grind moet wel omhuld worden door een antiworteldoek. Via het grind kan het water infiltreren. Een grindkoffer kan goed worden ingepast in de verhardingen rondom het gebouw. Het regenwater wordt in eerste instantie opgevangen in de grindkoffer waar het kan infiltreren in de bodem. Als er meer neerslag valt dan verwerkt kan worden, stroomt de grindkoffer over op het laagste punt, bij de aansluiting op openbaar terrein of kan een overloop worden aangesloten op het hemelwaterriool, afvoer via een grindkoffer. 

Optie 5: Opvangen, hergebruiken en afvoeren via een regenton

Bij het opvangen en hergebruiken van regenwater via een regenton moet ook een overloop met afvoer naar openbaar terrein of aansluiting op het hemelwaterriool worden aangelegd. De capaciteit van een regenton is soms onvoldoende om al het regenwater op te kunnen vangen. Daarnaast zal er in de winterperiode geen gebruik van het opgevangen water worden gemaakt voor water geven van planten in de tuin. Hierdoor blijft het regenwater langer in de regenton en is deze bij een volgende bui weer sneller vol.  

Hulp nodig?

Wij helpen u graag met advies over het afkoppelen en subsidie aan te vragen. Neem contact met ons op: