U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).
Icoon Afwijken bestemmingsplan

Afwijken bestemmingsplan

Wijzigen of afwijken van een bestemmingsplan

Voldoet je plan niet aan de regels in het bestemmingsplan? Dan kun je ons vragen om van de regels af te wijken of om de regels te wijzigen.  

Past jouw plan niet binnen het bestemmingsplan? Dan is het in sommige gevallen toch mogelijk dat we mee kunnen werken zodat je met bijvoorbeeld een omgevingsvergunning van het bestemmingsplan kunt afwijken. Ook kunnen we regels in het bestemmingsplan wijzigen.

Weet je niet zeker of je een omgevingsvergunning kunt krijgen voor je plan, omdat het niet past in het bestemmingsplan? Lever dan eerst een schetsplan bij ons in. Wij beoordelen dan wat wel en niet mogelijk is en laten jou dat weten. Bij ingewikkelde plannen nodigen we je uit voor een vooroverleg.

Bestemmingsplan

In het bestemmingsplan staan de regels over het bouwen, verbouwen en over het gebruik van de grond en de gebouwen. Er staat bijvoorbeeld in waar wel en niet gebouwd mag worden. Waar verschillende functies zoals wonen, winkels, bedrijven en horeca toegestaan zijn en welke ruimte bedoeld is als openbare ruimte. Op de site ruimtelijkeplannen.nl kun je bestemmingsplannen inzien.  

Er zijn verschillende manieren om af te kunnen wijken van het bestemmingsplan. Bij grote, ingewikkelde afwijkingen geldt een andere procedure dan bij minder ingewikkelde afwijkingen. Wij beoordelen welke procedure gevolgd moet worden om jouw plan haalbaar te maken.